Gospodarstvo
slice
Belič odstopil, novi prvi nadzornik SDH-ja je Igor Kržan
Seja nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, 23. januar 2019 ob 21:58 Prvi nadzornik Slovenskega državnega holdinga (SDH) Damjan Belič je sporočil, da je odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta. Novi predsednik nadzornega sveta je Igor Kržan.
4
Kitajska rast in nižja napoved IMF-ja obrnili smer na borzah
119
23. januar 2019 ob 09:33 Po štirih spodbudnih tednih so delniški trgi spet obarvani rdeče, potem ko je bila kitajska gospodarska rast najnižja v zadnjih 28 letih, IMF pa je znižal oceno svetovne rasti za letošnje leto.
Angela Merkel v Davosu: "Grozi nam drobljenje mednarodne ureditve"
9
23. januar 2019 ob 20:35 Nemška kanclerka Angela Merkel je na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu pozvala k multilateralizmu in reformi mednarodnih organizacij. Za svobodno trgovino se je zavzel tudi japonski premier Šinzo Abe.
Sony bo svoj evropski sedež zaradi brexita preselil iz Velike Britanije
32
23. januar 2019 ob 22:01 Japonsko podjetje Sony bo preselilo svoj evropski sedež iz Velike Britanije na Nizozemsko, da se bo izognilo motnjam zaradi brexita.
Mobilna aplikacija eDavki bo delavce obveščala, ko delodajalec ne bo plačal prispevkov
16
22. januar 2019 ob 21:01 Dvomov o tem, ali delodajalec izpolnjuje svoje obveze in plačuje prispevke za socialno varnost, pri delavcih ne bo več, saj bodo lahko to na svojih mobilnih telefonih hitro preverili. Aplikacija ima skoraj 30 različnih funkcionalnosti.
Adria po oceni Agencije za civilno letalstvo izpolnjuje pogoje za operativno licenco Javna agencija za civilno letalstvo je ustavila postopek nadzora izpolnjevanja pogojev za operativno licenco letalskega prevoznika Adria Airways, saj ugotavljajo, da je Adria dolgoročno plačilno sposobna.
1
"Luški gazda" nad delavca s tožbo, ker je dal odpoved v manj kot treh letih Med pripravo na prenos delavcev, ki delo opravljajo v Luki Koper, s poslovnega modela IPS na zakonsko ustrezno delo prek agencij, si "luški gazde" pravila razlagajo po svoje. Pri enem izmed "gazd" so zoper delavca, ki je podal odpoved, sprožili tožbo.
135
Nevladne organizacije s peticijo pozivajo ukinitev mednarodnih tribunalov, ki koristijo zgolj korporacijam V fundaciji za trajnostni razvoj Umanotera so v povezavi z več kot 150 organizacijami po EU-ju sprožili kampanjo Stop ISDS, s katero zahtevajo odstop od mednarodnih sporazumov, ki "ustvarjajo lastni paralelni pravni sistem za korporacije".
6
Fraport bo ponovil razpis za dograditev potniškega terminala na Brniku Družba Fraport Slovenija je zavrnila vseh šest ponudb za dograditev potniškega terminala na ljubljanskem letališču, čeprav so se pred novim letom že odločili za pogajanja s tremi najugodnejšimi ponudniki. Vendar do pogajanj ni prišlo.
3
So bili krajani ob zdajšnji progi Koper–Divača zavedeni? Krajani ob sedanji progi Divača–Koper so bili zavedeni, meni komisija za spremljanje gradnje drugega tira, ki jo je imenoval nekdanji župan Boris Popovič. Zdajšnje proge ne bodo ukinili in vprašanje je, kdaj bo nova proga dvotirna.
12
Nadzorni svet 2TDK-ja se strinja z načrtom Bratuškove Nadzorni svet družbe 2TDK je na redni seji podal pozitivno mnenje k investicijskemu programu projekta drugi tir železniške proge Divača-Koper.
8
Kitajsko gospodarstvo lani raslo najpočasneje od leta 1990 Kitajska gospodarska rast se je upočasnila na najpočasnejšo v skoraj treh desetletjih. Spričo trgovinske vojne z ZDA in domačih težav se je obseg BDP-ja drugega največjega gospodarstva na svetu lani povečal le za 6,6 odstotka.
35
V Sloveniji še naprej najvišja rast cen stanovanj Cene stanovanjskih nepremičnin v evrskem območju in v EU-ju so se lani zviševale. V medletni primerjavi je bila rast še vedno največja v Sloveniji, kjer je bila 15,1-odstotna, ugotavlja Eurostat.
15
Na licitaciji lesa več lepih javorjev rebrašev, prvič hlodovina tudi iz državnih gozdov Organizatorji slovenjegraške licitacije vrednejšega lesa pripravljajo vse potrebno za kupce. Ponagajal jim je sneg, saj so morali z več kot 2.000 kubičnih metrov hlodov očistiti sneg. Lanska dražba je bila rekordna, podobno pričakujejo tudi letos.
1
Upanje na dogovor med ZDA in Kitajsko sprostilo napetosti na borzah Delniški indeksi po svetu, tudi v Ljubljani, so zadnji teden lepo pridobivali, posebej v petek, ko je navdušila novica, da naj bi Kitajska do leta 2024 povsem izničila trgovinski primanjkljaj z ZDA.
49

Borzni komentar
link
Kitajska rast in nižja napoved IMF-ja obrnili smer na borzah
119
23. januar 2019 ob 09:33 Po štirih spodbudnih tednih so delniški trgi spet obarvani rdeče, potem ko je bila kitajska gospodarska rast najnižja v zadnjih 28 letih, IMF pa je znižal oceno svetovne rasti za letošnje leto.
Več novic ...
Tečajna lista BS
Avstralija AUD 1.5934
Kanada CAD 1.5132
Hrvaška HRK 7.4365
Češka rep. CZK 25.693
Danska DKK 7.4667
Madžarska HUF 318.12
Japonska JPY 124.70
Norveška NOK 9.7563
Ruska fed. RUB 75.2297
Švedska SEK 10.2450
Švica CHF 1.1335
Vel. Britanija GBP 0.87213
ZDA USD 1.1367
Romunija RON 4.7575
Bolgarija BGN 1.9558
Poljska PLN 4.2887
Stanje na dan: 23. januar 2019
Kazalo