22. september 2010 ob 09:47 MMC RTV SLO Grem volit 2017

Projekt Grem volit!

Kdo so mladi in kako razmišljajo o politiki? Kako razmišljajo o volitvah? Ali se bodo letos udeležili predsedniških volitev? Kakšno je njihovo mnenje o človeku, ki kot predsednik države zastopa vse državljane?

MMC-jev projekt Grem volit! raziskuje in odgovarja prav na ta vprašanja.

Projekt Grem volit! ni vsakokratno medijsko "pokrivanje" predvolilne kampanje. Želeli smo se približati tistim mladim, ki jih večina "resnega" življenja, povezanega s temami, o katerih govorijo kandidati za predsednika republike, šele čaka. Stopili smo v stik z mladimi, starimi od 18 do 24 let, ki jim je skupno predvsem to, da gredo prvič na volitve, da imajo prvič pravico oddati svoj glas.

Tjaša, Jure, Eva, Lara, Špela, Lev, Suzana, Tilen in Andraž so mladi študentje, ki prvič dejavno sodelujejo v političnih procesih. Prihajajo iz različnih delov Slovenije, so različnih svetovnih nazorov, hkrati pa se zavedajo vpliva politike na njihova življenja in pomena sodelovanja na volitvah.

Zanimalo nas je, kako razmišljajo o politiki in politikih, ali se čutijo nagovorjene ali ignorirane, ali med seboj debatirajo o politiki, pa seveda zakaj je (ali ni) treba izkoristiti volilno pravico in zakaj ne. Vprašali smo jih, kakšna bi morala biti nova generacija politikov in ali drži, da so mladi pasivni, ko gre za izražanje volje in mnenj o političnih vprašanjih.

Potem smo se osredotočili na predsedniške volitve in skušali izvrtati, kaj mladim pomeni predsednik republike, ali je zanje sploh pomembno, kdo je predsednik in kako bi se moral človek na takšni funkciji vesti in kako ravnati, če se jim seveda zdi funkcija predsednika sploh pomembna.

Njihova razmišljanja smo zbrali v videoposnetkih, oglejte si jih tukaj.

Mlada dekleta in fante bomo povabili tudi v studio, da se bodo v živo srečali z ljudmi, ki so prepričani, da so pravi, da zasedejo funkcijo predsednika države. A ne bodo se "soočali", ampak se bodo mladi v živo pogovarjali s posamičnimi kandidati za predsednika države. Dogodek bo 17. oktobra ob 20. uri v živo, spremljali ga boste na MMC-ju in Facebooku.

Na tem mestu vam predstavljamo mlade, ki sodelujejo v projektu Grem volit! Za zdaj razkrivamo, kdo so in kako razmišljajo o predsedniški funkciji. Več pa v videoposnetkih.

Aleksandra K. Kovač
 1. Tjaša Lukšič

  TJAŠA, 22 let, študira biokemijo in je od oktobra absolventka. Trenutno prek študentskega servisa opravlja pripravništvo pri farmacevtskem podjetju. Zanjo je pravi predsednik države tisti, ki predstavlja vse državljane in državljanke.
 2. Špela Terbovc

  ŠPELA, 22 let, je študentka angleščine in francoščine. Zanjo je pravi predsednik države tisti, ki zmore državljane med sabo povezati in teži k skupnemu reševanju aktualnih težav.
 3. Suzana Gerkšič

  SUZANA, 20 let, študira zdravstveno nego, hkrati pa dela v prodajalni. Suzana poudarja, da je pravi predsednik države tisti, ki spoštuje VSE državljane republike enako.
 4. Lev Pavlovski

  LEV, 23 let, je študent anglistike, zaposlen pa kot bloger, prevajalec in turistični delavec. Pravi predsednik države je tisti, ki zna biti karizmatični predstavnik vseh državljanov, meni Lev.
 5. Tilen Erjavec

  TILEN, 22 let, je študent sociologije. Pravi predsednik je tisti, ki zastopa interese vseh državljanov enakopravno, ne glede na njihovo ozadje, je prepričan Tilen.
 6. Lara Majerle

  LARA, 22 let, študira anglistiko ter pedagogiko in andragogiko. Kot študentka dela pri nekaj slovenskih podjetjih in kot receptorka v igralnici. "Pravi predsednik je sposoben postaviti demokratične, globalne, konstitucijske in humane interese države in njenih državljanov pred svojimi lastnimi interesi," pravi Lara.
 7. Jure Skubic

  JURE, 22 let, študent magistrskega študija anglistike in sociologije, poleti dela na pošti, denar si pa služi tudi s poučevanjem in inštruiranjem angleškega jezika. Pravi predsednik države je tisti, ki zna v pomembnih situacijah jasno in glasno izraziti svoje stališče in je pripravljen prisluhniti vsakdanjim težavam svojih državljanov, je prepričan Jure.
 8. Eva Jevšnik

  EVA, 22 let, študira anglistiko in pravi, da je "pravi predsednik dostopen državljanom".
 9. Andraž Martin Marinc

  ANDRAŽ, 18 let, je študent prvega letnika medicine. Meni, da je pravi predsednik ta, ki zna zastopati državo v njenih najboljših vidikih, hkrati pa tudi interese naroda.

Zadnji prispevki