Drugo
slice
Kako je Bauhaus prišel v Weimar?
O okoliščinah, ki so v nemško mesto pripeljale druščino avantgardnih umetnikov, 19. avgust 2018 ob 17:21 Prihodnje leto bo minilo sto let od začetkov šole Bauhaus, pomembnega arhitekturnega in oblikovalskega poglavja, ki se je v vseh pogledih oddaljil od tedaj prevladujočih norm.
Zakladi zasebnih arhivov: Hribarjeva razglednica iz pregnanstva
1
19. avgust 2018 ob 12:34 V rubriki Zakladi zasebnih arhivov predstavljamo tokrat droban izsek iz manj znanega, vendar pomembnega obdobja življenja ljubljanskega župana Ivana Hribarja.
"Hepening" na Vegovi 1972
3
19. avgust 2018 ob 10:19 V letu 1972 je bilo popolnoma jasno, da študentsko gibanje, vsaj v tisti množičnosti iz pomladi leta 1971, ne obstaja več.
V Peruju našli 3800 let stare reliefe, nastale v obdobju hude suše
4
18. avgust 2018 ob 13:31 V Peruju so arheologi našli reliefe civilizacije Caral, ki velja za najstarejšo na območju Amerike.
Zlatnik Georgea Washingtona prodali za 1,7 milijona dolarjev
1
17. avgust 2018 ob 20:15 Zlatnik, ki je bil last ameriškega predsednika Georgea Washingtona, na njem pa je bila njegova podoba, so na dražbi prodali za 1,7 milijona dolarjev. Izkupiček bo šel v humanitarne namene.
Na okupiranem Zahodnem Bregu odkrili 2.000 let stare grobnice starih Rimljanov Med cestnimi deli v palestinski vasi Idna blizu mesta Hebron na južnem delu okupiranega Zahodnga Brega so odkrili okoli 2.000 let stare grobnice antičnih Rimljanov.
3
Na poljskem simpoziju o prvi svetovni vojni tudi skozi prizmo treh filmov TV Slovenija V poljskem zgodovinskem mestu Przemysl, kjer so se pred dobrim stoletjem bojevali tudi slovenski vojaki, poteka dvodnevni zgodovinski simpozij, na katerem so zgodovino prve svetovne vojne ...
Razkrili več kot 5.500 let star recept za balzamiranje egipčanskih mumij Natančna forenzična preiskava odlično ohranjene mumije, datirane okoli leta 3.600 pr. n. št. je razkrila originalni recept balzamiranja mumij starodavnih Egipčanov.
1
Odkrili najstarejši okoli 14.400 let star kruh iz časov pred pojavom kmetijstva Na arheološkem najdišču v SV Jordaniji so raziskovalci našli okoli 14.400 let staro ognjišče lovcev in nabiralcev, v katerem so bili tudi ostanki ploščatega zoglenelega kruha.
30
V Berlinu za grmovjem našli nov odsek "železne zavese" Berlinski zid so podrli leta 1989, a zdi se, da njegova zgodba še vedno ni končana, saj se je po naključju našel nov pozabljeni 20 metrov dolg odsek.
14
Antični rimski obrambni zid še danes ločuje Notranjsko in Dolenjsko V pozni antiki so rimski strategi in arhitekti zgradili mogočen obrambni in zaporni sistem Claustra Alpium Iuliarum (Zapore Julijskih Alp), ki je potekal med Reko in Posočjem.
24
Vzhodnoevropske konstrukcije utopije v poletni šoli Moderne galerije Moderna galerija v Ljubljani prvič organizira mednarodno poletno šolo z naslovom Konstrukcije utopije – vzhodnoevropske avantgarde in njihova dediščina.
"Vsi smo v istem čolnu": kako je plakat Abramovićeve za tržaško regato vznemiril podžupana "Vsi smo v istem čolnu" beremo na zastavi, ki jo vihti Marina Abramović na plakatu, ki ga je zasnovala za prihajajočo Barcolano , po slovensko Barkovljanko , eno največjih jadralnih regat na svetu, ...
32
Grob pesnika in slikarja Williama Blaka je končno dobil nagrobnik Vse se je začelo, ko sta se ljubitelja angleškega pesnika in slikarja Williama Blaka tako rekoč prelevila v detektiva ter na londonskem pokopališču Bunhill Fields po letih raziskovanja tudi našla ...
Spodbujanje komunizma, kakor se ga očita razstavi del Fride Kahlo na Madžarskem Štiriinšestdeset let po smrti Fride Kahlo so njena politična prepričanja in njeno zasebno življenje deležni skrbnega vnovičnega premisleka na Madžarskem, kar pa je med drugim spodbudilo razpravo o ...
52

Citat
link
Svetlana Slapšak
21. avgust 2018 ob 19:47 Če bi en teden iz glavnih medijev, denimo časopisov, televizije in njihove e-podpore, izločili vse politike, bankirje, gospodarstvenike ter prepustili uveljavljene akademike dialogu z manj ...
Več novic ...
Izbor
Kazalo