Knjige
slice
"Pomembno je, da se znaš pošaliti, ko si v težavah. Ničesar ne spremeni, a pomaga."
Intervju s pisateljem Veliborjem Čolićem, 15. oktober 2018 ob 18:49 Pri založbi Goga je izšel prevod romana Sarajevski omnibus Veliborja Čolića, ki je ob tej priložnosti obiskal Slovenijo.
1
Za nagrado Astrid Lindgren nominirana tudi Anja Štefan in Slavko Pregl
15. oktober 2018 ob 16:15 Med nominirance za prestižno spominsko nagrado Astrid Lindgren (ALMA) sta se uvrstila tudi slovenska pisatelja Anja Štefan in Slavko Pregl.
Pesmi Avtomobilov v knjigi: "Skozi leta potuješ narahlo in neslišno ..."
11
12. oktober 2018 ob 19:13 Marko Vuksanović, frontman novogoriške skupine Avtomobili, je ob predstavitvi knjige z besedili Skozi leta povedal, da besedila pesmi "prenesejo papir".
Literarna nagrada Nove akademije za Maryse Condé, popisovalko kolonializma
1
12. oktober 2018 ob 15:54 Literarno nagrado združenja Nova akademija so podelili francoski avtorici, popisovalki kolonializma, ki prihaja z otoka Guadeloupe v Karibskem morju, Maryse Condé.
Bojan Sedmak: Mraken ali Bitje ponoči Bojan Sedmak je velik poznavalec poezije, njegovi verzi pa se dvigajo nad vse tisto, kar se je ohranilo v njegovi zavesti, in zapojejo z novo pesniško melodijo.
Zaradi nevidnosti poezije letos daljši seznam nominirancev za Jenkovo nagrado Namesto petih del, kot je bilo doslej v navadi, je letos za Jenkovo nagrado nominiranih kar enajst pesniških zbirk zadnjih dveh let.
10
Frankfurtski knjižni sejem že 70. leto zapored odprl svoja vrata Vrata je odprl mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu, na katerem se predstavlja okoli 7.000 razstavljavcev, ki prihajajo iz več kot 100 držav, napovedanih je okoli 3.700 dogodkov, kar je več kot lani.
1
Stanka Hrastelj: Prva dama Avtorji in avtorice večinoma ustvarjajo v prepoznavnem, ponavljajočem se jeziku – a če se ob novem romanu Stanke Hrastelj Prva dama za hip ustavimo pri njenem prejšnjem romanu Igranje , je treba ...
1
Nemška književna nagrada za Inger-Mario Mahlke in njen "impresivni dogodek" Berlinska avtorica Inger-Maria Mahlke je letošnja dobitnica nemške književne nagrade, ki jo podeluje Združenje nemških knjigotržcev.
Velibor Čolić: "Dalj ko sem v Franciji, bolj se počutim Bosanca" Z Veliborjem Čolićem se je prejšnji teden na Vodnikovi domačiji v Ljubljani pogovarjala Svetlana Slapšak, ki je takoj na začetku napovedala, da bo pogovor potekal v jeziku b/č/h/s, ki ga imenujemo ...
4
Agi Mishol: Čipka na železu Poezijo Agi Mishol zaznamuje, lahko bi rekli, dialektika nasprotij in zbliževanja.
V naslednji desetletki se bodo skušale knjižnice tesneje povezati s skupnostjo Strokovna priporočila in standardi za slovenske splošne knjižnice za obdobje 2018–2028 dajejo velik poudarek avtonomnosti knjižnic. Poleg tega se zavzemajo za "proaktivno knjižnico".
Alejandra Laurencich: "Ko rana še prehudo skeli, ni mogoče napisati dobrih zgodb" Argentinska pisateljica Alejandra Laurencich je potomka slovenskih priseljencev tretje generacije, ki se uveljavlja kot ena najboljših ustvarjalk sodobne argentinske književnosti.
Fernando Vallejo: Vzporedna ulica Vzporedna ulica je vse prej kot običajen roman.

Citat
link
Anja Štefan
15. oktober 2018 ob 19:12 Krutost ima smiselno mesto v pravljicah. Nobeno življenje ne teče brez preizkušenj in zatikanj. Je pa zelo odvisno, kako, kam in kaj je umeščeno, kako to povemo in v kaj se potem pravljica spelje.
Več novic ...
Izbor
Kazalo