Kultura - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Kultura - Arhiv
Martin Luther Vojna je največja kuga, ki lahko prizadene človeštvo, saj uničuje tako religijo in države kot družine. Katera koli druga nadloga je boljša.
Pred dnevom reformacije ob 500-letnici po Sloveniji številni dogodki Zaznamovanje letošnje 500. obletnice, odkar je Martin Luther 31. oktobra 1517 na vrata wittenberške cerkve nabil svojih 95 tez in se je s tem začela reformacija, se bliža vrhuncu.
Kako je bil videti Ulrik II. in kako so srednjeveški mojstri izdelovali meče? V Narodnem muzeju Slovenije bodo v torek odprli razstavo Preteklost pod mikroskopom, ki bo obiskovalcem med drugim razkrila, kako so srednjeveški mojstri iz jekla izdelali meč in kako je bil videti ...
Nagrada Kristine Brenkove slikanici brez besedila Ferdo, veliki ptič Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico prejme Andreja Peklar, ki je prepričala s sporočilom o sprejemanju drugačnosti zgolj skozi podobe.
Ob 100. obletnici dokumentarec RTV Slovenija Čudež pri Kobaridu V Tolminskem muzeju so premierno predvajali dokumentarni film RTV Slovenija Čudež pri Kobaridu, v režiji Valentina Pečenka, ki razkriva podrobnosti nemškega "blitzkriega", zaslužnega za veliko zmago ...
Grad Rihemberk naj bi v življenje prebudil zasebni vlagatelj Z denarjem iz evropskega projekta Restaura so pokrili projektne stroške. Z lastnimi sredstvi pa so ga poleti obnovili v takšni meri, da so grajska vrata odprli za javnost.
Na odru združeni pojoči ruski duhovniki, ki sicer služijo vsak v svoji župniji Znano je, da je imela ruska cerkvena glasba v zgodovini Rusije zelo pomembno vlogo, zato pevci svoje izročilo negujejo s posebno ljubeznijo, Zbor duhovništva Sanktpeterburške metropolije pa v svoj ...
Skozi desetletje za "dobro vago" nabranih stvaritev mlajših avtorjev Bienala neodvisnih Teden dni po odprtju Bienala neodvisnih se odpira še razstava v okviru prireditve, ki torej vsako drugo leto raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije.
Slovenski filmi "plenijo" lovorike po mednarodnih festivalih " To potrjuje, da so vrednote, za katere se bori naš filmski junak Alija, v tem trenutku ključnega pomena ne samo za naš prostor, ampak tudi za druge: da se pošteno soočimo z demoni preteklosti in ...
Skoraj štiri milijone vredna Matissova kolaža nazaj v družinsko zavetje Potomci velikega francoskega slikarja Henrija Matissa so zmagali v pravnem sporu s pariškim prodajalcem umetnin glede dveh umetnikovih kolažev, ki si ju je prilastil, predvsem pa želel prodati z več ...
V pričakovanju 100. obletnice Ingmarja Bergmana, za katerega je bilo snemanje filmov "instinkt, potreba" Julija prihodnje leto bo minilo sto let od rojstva cineasta Ingmarja Bergmana, ki je nekoč dejal, da je zanj snemanje filmov " instinkt, potreba, tako kot hrana, pijača ali ljubezen ".
Za obuditev nekdanjega shajališča Kočevcev skrbi peč svetovno priznane oblikovalke Peč, ki jo je v okviru Bienala oblikovanja ustvarila svetovno priznana francoska oblikovalka Matali Crasset, je bila te dni predana v upravljanje in lastništvo Občini Kočevje.
Kako trguješ na ulici, če nisi del siceršnjih ekonomskih razmerij Slovenski vizualni in intermedijski umetnik Tadej Pogačar te dni na arhitekturnem bienalu v Sao Paulu predstavlja svoj projekt Arhiv uličnih ekonomij , ki je bil leta 2001 zasnovan kot vizualni ...
Katere knjižne izdaje so se znašle med jesensko bero ob koncu babjega leta? Žanrsko raznolik nabor izdaj na domačem knjižnem trgu prinaša vse od strokovne zgodovinske do skorajda diagonalno nasprotnih mladinskih fantazijskih knjižnih izdaj.
Harry s. Truman Predsednik mora biti vselej na vrhu dogodkov, kajti če se obotavlja, mu bodo dogodki kmalu zrasli čez glavo. Vedno sem imel občutek, da ne smem popustiti niti za hip.
Obamov uradni portret bo najbrž spoj estetike hiphopa in renesanse Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama si je izbral umetnika, ki bo naslikal njegov uradni portret - glede na to, da je njegova izbira Kehinde Wiley, lahko predpostavljamo, da bo šlo za spoj estetike ...
Foto: Z erotiko prežeto leto - Picassovo ustvarjanje od prvega do zadnjega dne leta 1932 Ne enem mestu zbrati več kot 100 razstavnih predmetov, ki jih je Pablo Picasso ustvaril v roku enega leta - to je uspelo kustosom razstave, ki je trenutno na ogled v Musée National-Picasso v ...
Stoletje od rojstva Joan Fontaine, ene od Hitchcockovih ljubljenk Oskarjevka Joan Fontaine, ki je zaznamovala zlato dobo Hollywooda in je svoje najpomembnejše vloge odigrala v filmih Alfreda Hitchcocka, bi na današnji dan dopolnila sto let.
Al' prav se piše Peking al' Beijing? Pisanje lastnih imen iz jezikov z nelatinično pisavo v slovenščini je že desetletja predmet burnih razprav. Raba je neenotna.
Alfred Hitchcock Pri igranih filmih je režiser bog, pri dokumentarnih filmih pa je Bog režiser.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Martin Luther
23. oktober 2017 ob 21:48 Vojna je največja kuga, ki lahko prizadene človeštvo, saj uničuje tako religijo in države kot družine. Katera koli druga nadloga je boljša.
Več novic ...
Izbor
Kazalo