Kultura - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Kultura - Arhiv
Ivan Cankar Vse, kar je bilo grenkega in temnega, je umrlo; kar je bilo sladkega in svetlega, se je vdrugič porodilo v meni in bo v meni ostalo, neumrljivo, večno v vesoljstvu, kakor moja duša sama …
Kulturno ministrstvo: Maistrova knjižnica je kulturni spomenik po zakonu brez posebnega postopka razglasitve V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) so letos znova sprožili pobudo za razglasitev Maistrove knjižnice za kulturni spomenik državnega pomena.
Slovenska džez in rock zavita v črnino: poslovil se je ustanovni član Mladih levov Jernej Podboj V nedeljo se je po hudi bolezni poslovil Jernej Podboj, ustanovni član glasbene skupine Mladi levi - ta je konec 60. in v začetku 70. let soustvarjala zgodovino slovenske oziroma širše jugoslovanske ...
NSK poslance poziva k sprejetju zakona o t. i. kulturnem evru: SD, DeSUS in najverjetneje tudi NSi napovedali obstrukcijo seje Ob napovedi obstrukcije torkove izredne seje DZ-ja so člani Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) poslance pozvali k sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi.
Poslušamo: Meat Beat Manifesto - Impossible Star Od leta 1989, ko je Meat Beat Manifesto izdal svoj prvi, povedno naslovljen album Storm the Studio , je sicer šel njegov glasbeni izraz skozi več preobrazb, vendar najbrž še zmeraj vsak ustvarjeni ...
Ivanovo globoko in čustveno popotovanje nagrajeno na dunajskem festivalu LET'S CEE Celovečerni igrani film Ivan režiserja Janeza Burgerja je na filmskem festivalu LET'S CEE, ki je od 13. do 22. aprila potekal na Dunaju, zmagal v konkurenci 12 filmov.
Drago Jančar: Človek se v svojem bistvu v dolgih stoletjih ni spremenil Mladinska knjiga je ob 70. jubileju pisatelja Draga Jančarja ponatisnila njegove zgodovinske romane Galjot, Katarina, pav in jezuit ter Severni sij.
Plečnikovo nagrado prejela Vesna Košir Vozlič in Matej Vozlič Za ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste, vključno z ureditvijo Novega trga sta Plečnikovo nagrado prejela Vesna Vozlič Košir in Matej Vozlič.
Zmagovalec 25. Naše pesmi je Komorni zbor Dekor iz Ljubljane Na dvodnevnem bienalnem zborovskem tekmovanju Naša pesem, že 25. po vrsti, je s svojim nastopom zablestel ljubljanski Komorni zbor Dekor pod vodstvom Petre Grassi.
V Noči knjige se bo pogled izostril na "literarni zvezdi" Svetovni dan knjige, 23. april, bodo zaznamovali številni z literaturo in knjigami povezani dogodki po Sloveniji, ki bodo vrhunec dosegli z Nočjo knjige z Ivanom Cankarjem v središču.
Forenziki železne dobe – kaj nam nove tehnologije povedo o preteklih stoletjih Arheologi zmorejo, v zadnjih letih okrepljeni z dosežki novih tehnologij, razvozlati marsikatero zgodbo, ki so jim bila pred desetletji skrita.
Znanih 10 finalistov za kresnika Med letošnjo rekordno bero, na seznamu je bilo 172 del, je štiričlanska žirija izbrala deset finalistov za literarno nagrado kresnik. Med njimi so trije avtorji, ki so že prižgali ogenj na Rožniku.
"Fotografski oskar" za serijo črno-belih vtisov romanj in romarjev Sonyjevo nagrado, ki velja za "oskarja fotografskega sveta", je letos osvojila Britanka Alys Tomlinson, ki je posnela serijo intimnih, črno-belih fotografij v pomembnih romarskih središčih, kot so ...
Art Circle: krog umetnosti objel Brda in Vipavsko Teden dni je na dvanajstih briških in vipavskih domačijah, ki so tudi umetniške ambasade dvanajstih držav, ustvarjalo 60 tujih in pet domačih umetnikov.
Slovo Demetra Bitenca, slovenske igralske legende Umrl je Demeter Bitenc, stalni spremljevalec slovenskega filma že od našega prvega celovečerca Na svoji zemlji naprej.
"Muzikal pokaže bistvo življenja, tisto, česar ne vidimo z očmi, ampak s srcem" Učenci Osnovne šole Gustava Šiliha iz Maribora, ki jo obiskujejo otroci s posebnimi potrebami, so pripravili muzikal z naslovom Dekle, ki je ljubilo zvezdo.
Marko Tomaš Knjige so prijatelji, s katerimi živim in ki me spremljajo tako rekoč vse življenje. Danes najpogosteje berem ponoči, pred spanjem.
Cameron še ni obupal nad štirimi nadaljevanji Avatarja James Cameron po letih obljub in napovedi še vedno ni obupal nad načrtom za štiri nadaljevanja Avatarja, okoljevarstvenega blockbusterja, ki je leta 2009 odprl vrata 3D-tehnologiji v filmih.
Veliko zborovsko nagrado Evrope osvojili Indonezijci Veliko zborovsko nagrado Evrope, za katero se je potegovalo pet zborov z vsega sveta, je osvojil The Resonanz Children's Choir iz Indonezije.
Filmski razmislek o "ugašajočem mestu" Šoštanj Mesto svetlobe , na film ujete zgodbe ljudi, ki živijo v neposredni bližini največje termoelektrarne v državi, lahko danes, na svetovni dan Zemlje, ujamete na posebni priložnostni projekciji v ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Ivan Cankar
23. april 2018 ob 21:09 Vse, kar je bilo grenkega in temnega, je umrlo; kar je bilo sladkega in svetlega, se je vdrugič porodilo v meni in bo v meni ostalo, neumrljivo, večno v vesoljstvu, kakor moja duša sama …
Več novic ...
Videonovice
Predstava Za blagor vseh ljudi 00:01:27, 23.04.2018
Plečnikova odličja 00:01:38, 23.04.2018
Noč knjige 00:04:38, 23.04.2018
Z branjem pozno v Noč knjige 00:03:12, 23.04.2018
Umrl je Demeter Bitenc 00:01:48, 22.04.2018
Slovenski dnevi knjige v Mariboru 00:01:54, 21.04.2018
Grozljivke in družba 00:02:23, 20.04.2018
Izbor
Kazalo