20. maj 2018 ob 06:40 MMC RTV SLO Grem volit

Mladi vs. politiki: Od kod mladi dobivajo informacije?

MMC-jev projekt Grem volit! poslance
Grem volit! poslance

Od kod mladi dobivajo informacije? Foto: MMC RTV SLO

Vprašanje, od kod mladi dobivajo informacije, je vprašanje, na katerega je nemogoče odgovoriti napačno, saj sta v odgovoru tako mladih kot politikov vedno splet in družbena omrežja, čeprav nekateri poleg pogovorov med vrstniki omenjajo tudi šolo in starše.

Odgovori na omenjeno vprašanje se pogosto začnejo z naštevanjem družbenih omrežij, ki jih danes uporabljajo ne le mladi, ampak tudi politiki. Mnogi sicer opozarjajo, da je "priklopljenosti" morda veliko preveč, a zaključujejo s skomigom z rameni in besedami, da "tako pač danes je".

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit!, poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Od kod torej mladi dobivajo informacije?

Špela, 22 let
Iz spleta. Predvsem iz spleta, veliko preveč tudi iz družabnih omrežij, ampak tako pač je danes.


Domen Igličar – Zedinjena Slovenija
Iz mojih izkušenj lahko rečem, na tri načine. Najprej so starši oziroma vzgoja, kjer informacije dobivajo že od malega. Nato sta televizija in radio, kar je popularno, ampak vedno manj, in splet, kjer lahko sami iščejo, kar jih zanima in te informacije lahko tudi preverijo.

Izza Pia Božič – SNS
Menim, da večina mladih veliko informacij dobi na spletu, drugače pa v šolah, saj se izobražujemo. Tam dobivamo veliko informacij.

Uroš Lubej – Solidarnost
S Snapchata. Z družbenih omrežij. Eden od drugega. To niti ni tako čudno glede na banalizacijo, ki jo vidimo v medijskem prostoru. Mediji iz različnih razlogov, ponujajo te instantne informacije, ki se ne razlikujejo veliko od čivkanja na Twitterju ali pa teh hitrih informacij, ki jih dobivamo na družbenih omrežjih. To je danes neki začaran krog, ki ga bo treba na neki način presekati, tako da bo treba spodbujati pozitivne medijske prakse, vključevati mlade v medijski prostor, da bodo lahko ustvarjali in dobivali kakovostne informacije o tem, kaj se dogaja v naši družbi.

Danijel Bešić Loredan – GibanjeSkupajNaprej
Običajno na spletu, na Facebooku, preko vseh drugih oblik družbenih medijev. To je realno. Moji otroci že pri štirih, petih letih primejo tablico v roke in najdejo vse, kar želijo in kar mislijo, da potrebujejo. Ampak takšna je naša resničnost, tega ni danes ni mogoče spremeniti.

Aleksandra K. Kovač

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 32

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Binder Dandet 20. maj 2018 ob 07:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  Včeraj sem gledal prispevek o premoženju kandidatov. Kako en Loredan Bešić nima ničesar, če je top zdravnik s 15 do 20 letno prakso?
  +11
  -1
 • martin112 20. maj 2018 ob 08:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  Uroš Lubej dobiva informacije s Snapchata? On je očitno še bolj za časom kot starejša generacija :)
  +14
  0
 • ivavalant 20. maj 2018 ob 08:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  @ Binder Dandet
  Ljudje različno ravnamo z denarjem.
  Tisti, ki znajo svojo stroko dobro unovčit, to tudi storijo,
  Drugim bo pa to storil vstop v politiko
  +4
  -1
 • danes 20. maj 2018 ob 08:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kaj pomeni vs. v naslovu Mladi vs. politiki ???
  +4
  -2
 • ivavalant 20. maj 2018 ob 08:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  @ danes
  vs. = versus = proti
  najpogosteje uporabljen v pravu
  +3
  0
 • 94cb01f78150895c0a58552d3edcda66c1a5c87e7ee3c5b9284eb7e75e0df645 20. maj 2018 ob 08:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mladi, pa zakaj bi morali nekoga prosjačit. Organizirajte se sami, dovolj vas je in se borite za svoje interese. Če imajo lahko starci svojo stranko, jo lahko imate tudi vi.
  +6
  -2
 • danes 20. maj 2018 ob 08:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  @ivavalant, hvala za pojasnilo. Nisem vedel, da se vs. uporablja v vsakdanji rabi tudi že v slovenščini.
  +6
  -1
 • SamoRes 20. maj 2018 ob 08:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne jim nasedat, bivši poslanec SDS Čuš je priznal:  Govori se, da so ljudje v SDS plačani celo za to, da komentirajo dogodke na družbenih omrežjih. Je to res?

  To drži in se okrepi za časa volilne kampanje, ko se izkoristi mlade člane in se jih plača prek študentskih napotnic, da pišejo komentarje. Tudi sam sem sodeloval v takem projektu leta 2011, ko je 20 mladih 24 ur na dan v izmenah pisalo na vseh teh glavnih portalih. Ne vem pa, kako so prikazali plačilo stroškov zanje. Tudi na facebooku se vidi, da so zelo agresivni
  +10
  -4
 • Ramus 20. maj 2018 ob 08:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  Politika se stara, mlado in staro pa ni za skupaj,...
  +1
  -5
 • Vongobongo 20. maj 2018 ob 09:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  No pa poglejmo , kako desni gledajo na mlade ;

  " tudi volilne pravice ne rabijo.
  Ker očitno jih hranijo starši in jih sploh ne zanima, od kod priteka denar."


  " mladina je enostavno apatično hedonistično zasvojena "

  " to je za vsakega mladega moškega nujno potreben ,,sunek v rebra ,, - "

  " Pa poglejmo sedaj uboge konformne mlade duše : težko jim je sedeti , težko jim je stati , spijo do pozno dopoldne ker se bojijo realnosti , potem pa visijo na telefonih - seveda pa vsaka čast izjrmam . Jasno je da tu ni nobene prihodnosti ..."


  " Razumljivo ker do 30. ali še dlje živijo v hotelu Mama. Razmišljajo le kako bi žurali in si ne predstavljajo da mora nekdo delati da jim napolni želodce.
  Očitno je večina današnje mladine ekstremno egoistične in mislijo le na svojo rit."

  " Je pa res, da mladih gospodarstvo ne zanima, ker ga ne povezujejo s svojim preživetjem, saj jih hranijo očkoti in mamice... "


  " danes je pa res že vse abstraktno, kar ni lajk na faceboku"

  Itd..... in pol se cudijo zakaj je zelo malo mladih desnih volilcev ;) Ja ce jih pa skos zalite , boste tezko preprical , da ste vi tista intimna politicna opcija ;p
  +7
  -2

Zadnji prispevki