Novice

Petarde so nevarne in moteče!

Uporaba pirotehničnih sredstev je najbolj razširjena med božično-novoletnimi prazniki. Najnevarnejša so tista, katerih glavni učinek je pok. Njihova prodaja je dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporaba pa med 26. decembrom in 1. januarjem.

21. december 2017 ob 13:52
Maribor - Radio Maribor

Pirotehnična sredstva najpogosteje poškodujejo roke, obraz, oči in sluh. Takšne poškodbe zahtevajo dolgotrajno in kompleksno zdravljenje in nas lahko zaznamujejo za vse življenje, pojasnjuje predstojnik oddelka plastične kirurgije mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra Erik Vrabič:

»Gre za spekter poškodb, od raztrganin, prask, udarnin, pa do tistih najhujših, tudi amputacij delov prstov in roke. Poškodbe pa se ne pojavljajo le v božično-novoletnem času, ampak tudi ob drugih praznikih, predvsem v času velike noči in prvega maja. V zadnjih letih obravnavamo v tem času kar nekaj poškodb. Zato bi morali na nevarnosti pirotehnike opozarjati tudi takrat.«

Na Oddelku plastične kirurgije lansko zimo k sreči niso obravnavali nobene poškodbe, več dela pa so imeli mariborski policisti. Zabeležili so 30 kršitev in zasegli skoraj 3300 pirotehničnih izdelkov. Večina kršiteljev je bila mladoletnih, med njimi je bilo 8 otrok. Pri preprečevanju uporabe pirotehnike imajo ključno vlogo starši, pravi samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave Maribor Boris Lukežič. Otroke izobražujejo tudi policisti z akcijo "Ne meči petard, bodi zvezda!", v kateri sodeluje tudi as smučarskih skokov Peter Prevc.

Kdor pa si kljub vsemu želi pokanja, naj upošteva nekaj napotkov, opozarja Lukežič:

"Najpomembnejša je pravilna uporaba pirotehničnih izdelkov, s čimer veliko uporabnikov žal še vedno ni seznanjenih. Pirotehniko uporabljajte v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico. Izdelke kupujte v trgovinah, ki so za njihovo prodajo pooblaščene, izdelek pa mora imeti ustrezen certifikat z navodili. Nikakor jih ne predelujte ali izdelujte sami. Prav tako jih ne uporabljajte v zaprtih prostorih ali jih vtikajte v predmete, kot so poštni nabiralniki, steklenice ali zaboji za smeti."

Pokanje pa ne povzroča nevšečnosti le ljudem, ampak tudi živalim, pravi kinologinja iz Kinološkega društva Maribor Dunja Mach Ogrizek. Sluh psov je precej občutljivejši od človeškega, pokanje pa v živalih vzbuja strah in grozo.

"Živali naj bodo na dan ognjemeta v stanovanju. Zvišajte glasnost radia ali televizije in zagrnite rolete. Če si poiščejo zavetišče pod kakšno mizo, jih tam pustite. Ne tolažite jih, temveč ostanite mirni. Nato pa se z njimi odpravite na krajši sprehod," svetuje Mach Ogrizkova.

Bratko Zavrnik Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!