Znanost in tehnologija
slice
Vesolje 2018: z avtomobilom mimo Marsa, najmočnejša raketa sveta in robotski dež na Luno
Pregled prihajajočega leta, 20. januar 2018 ob 15:45 Kaj se bo letos odmevnega dogajalo na področju vesoljskih misij? Videli bomo kar dve novi najmočnejši raketi sveta, prvi pristanek na oddaljeni strani Meseca in zbirali vzorce asteroidov.
27
Na Marsu odkrili zakopane ledenike
28
16. januar 2018 ob 12:03 Znanstveniki so pod Marsovim površjem odkrili debele plasti vodnega ledu, bržkone nastale v obdobju, ko je na rdečem planetu obilno snežilo.
Facebook bo "drastično spremenil" prikaz novic
32
14. januar 2018 ob 13:31 Facebook, ki vsebine posreduje dvema milijardama uporabnikov po vsem svetu, bo spremenil svojo zasnovo novic. Ljudje bodo videli več objav znancev in manj objav organizacij ter znanih osebnosti.
Video: Polet skozi veličastno meglico Orion in v središče Galaksije
19
13. januar 2018 ob 15:46 Iz posnetkov vesoljskih teleskopov Hubble ter Spitzer je Nasa rekonstruirala 3D-doživetje "slavne meglice" Orion, zvezdne porodnišnice. Hubble je poskrbel še za nekaj znanstvenih odkritij.
Svečan sprejem slovenskih znanstvenikov pri Pahorju
9
11. januar 2018 ob 19:33 Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači priredil sprejem za slovenske znanstvenike in znanstvenice. V uradu razmišljajo o fundaciji, ki bi pripomogla k razvoju področja.
Nič ne bo s sedežem centra Galileo v Sloveniji, bitko naj bi dobila Španija Bitko za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, ki se bo zaradi brexita selil iz Velike Britanije v EU, je po neuradnih informacijah dobila Španija.
26
Orjaške črepahe v hudih težavah zaradi pomanjkanja samcev Zaradi visokih temperatur, ki so posledica podnebnih sprememb, je večina morskih želv vrste orjaška črepaha na severu Velikega koralnega grebena ob vzhodni avstralski obali samic.
5
Kviz: Koliko veste o dosežkih slovenskih umov? Odgovor na vprašanji, kdo je razvil teorijo, ki je omogočila, da je človek stopil na Luno, ali kdo je izumitelj razpršilnika za parfum, priprave, ki jo danes uporablja ves svet, je - Slovenec.
6
Bonobi imajo radi barabe Opice bonobi imajo raje "barabe" kot prijazneže, na veliko presenečenje raziskovalcev univerze Duke. Bonobi so namreč znani po svoji neagresivnosti.
24
Umrl John Young, astronavt pionir, deveti človek na Luni V starosti 87 let je umrl ameriški astronavt John Young, ki je bil šestkrat v vesolju in je leta 1972 hodil po Luni.
22
Najbolj brani članki leta 2017 iz sveta znanosti in tehnologije Katere zgodbe ste na sekciji Znanost in tehnologija najraje brali leta 2017? Najbolj so vas (in nas) zanimali ... Preteklo leto so zaznamovali številni znanstveni in tehnološki presežki.
20
V Intelovih procesorjih odkrili resno varnostno grožnjo Strokovnjaki za kibernetsko varnost so v računalniških procesorjih znamke Intel odkrili varnostno luknjo, ki omogoča dostop do uporabnikovih osebnih podatkov.
38
Umetna inteligenca spreminja svet Vsake toliko se pojavijo nove tehnologije – na primer tisk, parni stroj ali motor z notranjim zgorevanjem –, ki zmorejo v temeljih spremeniti svet.
41
Foto: Najboljše vesoljske fotografije leta 2017 Esa in astronavti Mednarodne vesoljske postaje so izdali svoj izbor najboljših fotografij leta 2017, MMC pa je dodal še prgišče Nasinih posnetkov, ki so zaznamovali pretekli obhod Zemlje okoli Sonca.
12
Apple se opravičuje za upočasnjevanje starejših iphonov Ameriški tehnološki velikan Apple je po valu tožb objavil opravičilo zaradi upočasnjevanja delovanja starejših modelov iphonov in obljubil, da tega ne bo počel več.
57

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
14
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Bogomil Ferfila
3
20. januar 2018 ob 14:15 On mora deloma igrati za oba pola, nekaj mora narediti za tiste, ki so ga volili, mora pa biti všeč tudi bogatašem.
Več novic ...
Kazalo