Znanost in tehnologija
slice
Miši istega spola s pomočjo znanstvenikov do mladičev
Tehnologija pri ljudeh še dolgo ne bo uporabna, 15. oktober 2018 ob 15:14 Kitajski znanstveniki so v laboratoriju pri miših istega spola ustvarili mladiče, pri čemer so matične celice uporabili za odstranitev določenih genov.
5
Po aferi 5G razrešitev direktorice Akosa?
19
15. oktober 2018 ob 19:20 Svet Akosa ima na dnevnem redu razrešitev direktorice Tanje Muha, kar sledi aferi, ko je frekvence za tehnologijo 5G dobilo podjetje BTC, kmalu zatem pa je v njem končal nekdanji minister za javno ...
Zmrznjene zvezde, ki načenjajo dozdajšnje razumevanje vesolja
7
14. oktober 2018 ob 10:53 Več kot 70 odstotkov zvezd v naši galaksiji je hladnih. To so šibkejši svetlobni viri z manj kot desetino Sončeve mase. Mednje spadajo tudi rjave pritlikavke, ki ne morejo spajati vodika.
Nasa: Voyager 2 bo kmalu vstopil v medzvezdni prostor
58
13. oktober 2018 ob 16:21 Vesoljska sonda Voyager 2 se bliža medzvezdnemu prostoru, so sporočili z ameriške vesoljske agencije. Kmalu bo postala drugi izdelek človeških rok, ki je prestopil to mejo.
Odkrili prvo supernovo, pri kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd
3
11. oktober 2018 ob 21:22 Astronomi, med njimi je bila tudi Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so odkrili nenavadno supernovo, ki je bila šibkejša od drugih podobnih eksplozij ...
Težave Sojuza po izstrelitvi, a astronavta sta živa in zdrava Vesoljsko plovilo Sojuz je imelo kmalu po izstrelitvi z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) težave. Astronavta sta se še pravočasno rešila.
146
Izjemen dosežek slovenskih kirurgov: po rekonstrukciji na podlakti nos prenesli na obraz V UKC-ju so predstavili prelomen dosežek na področju estetske kirurgije: popolno rekonstrukcijo nosu v dveh fazah, pri čemer so uporabili zgolj lastno tkivo pacientke.
72
Po zlorabi zasebnih podatkov ukinitev storitve Google+ Podjetje Google bo zaradi programskega hrošča, ki je izpostavil podatke pol milijona uporabnikov tretjim osebam, ukinilo Google+, kar bodo občutili predvsem uporabniki sistema android na telefonih.
27
Egiptovski proizvajalec pametnih telefonov se usmerja na afriški trg Prvi egiptovski proizvajalec pametnih telefonov Silicon Industries Corporation namerava vstopiti na širši afriški trg do konca letošnjega leta ali na začetku prihodnjega.
13
Težko pričakovano podnebno poročilo: zvišanje povprečne temperature omejiti na 1,5 stopinje Celzija Če želimo zvišanje povprečne temperature na Zemlji omejiti na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, se mora ne le svetovno gospodarstvo, ampak tudi družba v celoti preoblikovati hitro ...
178
Nobel Američanoma, ki sta v gospodarsko rast vključila inovacije in podnebje Letošnja Nobelova nagrajenca za ekonomijo sta Američana William D. Nordhaus in Paul M. Romer za vključitev tehnoloških inovacij in podnebnih sprememb v makroekonomsko analizo.
44
Odkrili naj bi prvo, pošastno veliko eksoluno Astronomi so našli "trdne dokaze" za obstoj eksolune. Če bo potrjena, gre za prvo znano luno zunaj Osončja, ki je tudi zelo velika.
43
Rover MASCOT opravil misijo na asteroidu Rjugu Japonska misija Hajabusa 2 je na asteroid Rjugu odvrgla sondo MASCOT, ki je uspešno opravila četrti pristanek na asteroidu v zgodovini. Prejšnja dva sta se zgodila le nekaj dni nazaj.
20
3D-tiskalnik združuje študente strojništva in slovensko avtomobilsko industrijo Na ljubljanski strojni fakulteti so odprli laboratorij za 3D-tisk, ki je, po mnenju investitorjev, verjetno najbolj inovativen poslovni model povezovanja slovenske znanosti in gospodarstva.
20
Nobelova nagrada za kemijo za prispevek k razvoju zelene kemične industrije Nobelovo nagrado za kemijo letos prejmejo Američanka Frances H. Arnold in Američan George P. Smith ter Britanec Gregory P. Winter za prispevek k razvoju zelene kemične industrije.
10

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Videonovice
Izjava dneva
link
Boris Krabonja
3
14. oktober 2018 ob 11:30 Država preživetje še vedno razume, da je nekdo sit in da plača položnice, a pozabljamo, da imajo ljudje tudi pravico do nakupa knjige, da otroku omogočijo zunajšolske dejavnosti in da gredo na dopust.
Več novic ...
Kazalo