Znanost in tehnologija
slice
Foto: Rojeva se 20 planetarnih sistemov
Opazovalnica ALMA, 15. december 2018 ob 15:41 Observatorij ALMA je priskrbel posnetke kar 20 protoplanetarnih diskov, planetarnih sistemov v nastajanju, ki so v relativni soseščini Osončja. Človeštvo o svojih koreninah ve marsikaj.
78
Ženske v znanosti: "Računalništvo ni v nasprotju z žensko naravo"
81
14. december 2018 ob 19:46 So ženske manj ambiciozne? Jih upočasni materinstvo? Jih ovirajo družbeno zasidrani stereotipi in spolne vloge? To so vprašanja, ki si jih je zastavljalo omizje, posvečeno težavam žensk v znanosti.
Pet najodmevnejših dosežkov slovenske znanosti
10. december 2018 ob 00:00 Leto 2018 je znova prineslo nekaj znanstvenih in aplikativnih prebojev slovenske znanosti.
Voyager 2, drugo človeško plovilo, ki je zapustilo naše osončje
19
10. december 2018 ob 20:47 Ameriška vesoljska sonda Voyager 2 je kot drugo človeško plovilo zapustilo naše osončje in vstopilo v medzvezdni prostor, šest let po sestrski sondi Voyager 1, je sporočila ameriška vesoljska ...
Tehnologija, ki je obnorela svet: od videoigre Fortnite do pametnih naprav
8. december 2018 ob 00:00 Pametni telefoni postajajo še pametnejši, prenosni računalniki še lažji, žarnice se prižigajo na ukaz glasu, o videoigri Fortnite pa je vsaka beseda odveč, saj podira vse rekorde.
Znanstveniki: Za pomanjkanje podpore vrhunski znanosti je najbolj odgovorna politika Skupina slovenskih znanstvenikov je v pismu premierju Marjanu Šarcu opozorila na slabe razmere v domači znanosti, ki se kažejo v pomanjkanju sredstev, neučinkovitem upravljanju in pomanjkanju ...
30
Nasina sonda Osiris Rex po več kot dveh letih dosegla asteroid Bennu Po več kot dveh letih potovanja je Nasina sonda Osiris Rex dosegla asteroid Bennu, s katerega namerava pobrati vzorce in jih pripeljati na Zemljo.
16
Sojuz po oktobrski okvari v vesolje uspešno ponesel astronavte Ruska raketa z vesoljskim plovilom Sojuz je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla ruskega, kanadskega in ameriškega astronavta.
86
Umetna inteligenca – desna roka velikega brata? V zadnjih nekaj letih smo se nenadoma zavedeli, da živimo v časih eksplozivnega razvoja umetne inteligence, da se njena raba hitro širi na nova in nova področja in da marsikje v pomembni meri že ...
14
Zoisovi nagradi za življenjsko delo prejela Žekš in Kacin Wohinzeva Za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti sta Zoisovo nagrado za življenjsko delo prejela Boštjan Žekš in Milica Kacin Wohinz.
3
Slovenska učiteljica Nina Jelen zmagala na vseevropskem natečaju spletne varnosti Slovenska učiteljica Nina Jelen je v kategoriji učiteljev osvojila prvo mesto na nagradnem natečaju v okviru kampanje #SaferInternet4EU za otrokom primerno medmrežje.
15
Na mize jedcev prihaja 3D-tiskano meso Podjetje iz Barcelone želi jedcem ponuditi priložnost, da si zrezke in piščančje prsi natisnejo kar s 3D-tiskalnikom.
42
Kitajska uvedla preiskavo sporne genske spremembe dojenčic Kitajske oblasti preiskujejo trditev kitajskega znanstvenika, da je ustvaril prvi gensko spremenjeni dojenčici, katerih DNK naj bi bil imun proti okužbi z virusom HIV.
23
InSight je na Marsu, prvi pristanek po šestih letih Nasina sonda InSight je pristala na Marsu nepoškodovana in je že poslala prvo fotografijo. Gre za prvi pristanek na Marsu po šestih letih. Nasina sonda InSight je pristala na Marsu, 146
96
Zveza potrošnikov se pridružuje pritožbi proti Googlu zaradi sledenja lokacijam uporabnikov Zveza potrošnikov Slovenije bo pri Informacijskem pooblaščencu zaradi načina sledenja lokacij uporabnikov in domnevnem kršenju GDPR-ja vložila pritožbo proti Googlu in se s tem pridružila zvezam na ...
66

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Miro Cerar
4
15. december 2018 ob 15:02 Prepričan sem, da danes odpiramo novo poglavje v odnosih z ZDA. Ne le, da smo utrdili dosedanje dobre odnose, ampak smo si tudi iskreno povedali, kje jih lahko izboljšamo in kje vidimo težave.
Več novic ...
Kazalo