Znanost in tehnologija
slice
Foto, video: "Spiritualen, vznemirljiv" sončni mrk opazovalo milijone ljudi
Pri nas mrka ni bilo, 22. avgust 2017 ob 11:59 Milijoni Američanov so na ozkem pasu od zahodne do vzhodne obale prvič po letu 1918 skoraj dve uri opazovali popolni sončni mrk.
5
Američani videli popolni sončni mrk, Slovenci ga bomo šele čez 64 let
55
21. avgust 2017 ob 19:55 Del ZDA je bil deležen popolnega sončnega mrka, pojava, kjer Mesec vizualno prekrije Sonce. V Evropi je bil viden le delni mrk, v Sloveniji pa ga lahko pričakujemo šele leta 2081.
Strokovnjaki pozivajo k prepovedi ubijalskih robotov
55
21. avgust 2017 ob 10:44 116 vodilnih strokovnjakov na področju robotike in umetne inteligence je v odprtem pismu Združene narode pozvalo, naj preprečijo razvoj t. i. ubijalskih robotov.
Jernej Štrasner, razvijalec pri Facebooku: V tujini me še nihče ni vprašal po izobrazbi
81
18. avgust 2017 ob 17:18 Izolčan Jernej Štrasner že nekaj časa živi v Kaliforniji, kjer je zaposlen pri najbolj priljubljenem spletnem omrežju Facebook.
Sever Norveške bo gostil največji podatkovni center na svetu
28
16. avgust 2017 ob 11:19 Ameriško-norveško podjetje namerava na severu Norveške postaviti največji podatkovni center na svetu, kjer bo strežnike hladilo arktično okolje in poganjala obilica hidroenergije.
Ključ do sreče je morda tudi v neželenih čustvih Nova raziskava kaže na možnost, da so ljudje bolj srečni, če občutijo čustva, ki si jih želijo, tudi če so ta čustva po splošnem prepričanju negativna.
17
Na testu: Mobilni telefon kot računalnik s Samsung DeX - obetavno z omejitvami Največja ovira možnosti, da bi bil mobilni telefon lahko nadomestek za (prenosni) računalnik, je ravno velikost zaslona.
12
Omrežje LoRaWAN namenjeno povezovanju stvari tudi v Sloveniji Podjetje Solvera Lynx postavlja v Sloveniji prvo omrežje LoRaWAN, ki temelji na standardu low power wide area network (LPWAN) oziroma omrežju, ki omogoča velik doseg ob nizki porabi energije, zato ...
3
Presajanje prašičjih organov v človeka postaja vse bolj verjetno Ameriški znanstveniki so uspešno spremenili genski zapis prašičev in pri 37 prašičkih odstranili viruse v njihovem DNK-ju. S tem so naredili korak bližje k presaditvi prašičjih organov v človeka.
31
Slovenski raziskovalci razrešili skrivnost magnetnega stanja, ki je begala raziskovalce že več kot 40 let Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) ter ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) so prišli do odkritja, s katerim so razrešili skrivnost magnetnega stanja v pomembnem modelskem ...
46
Plutonova sonda New Horizons dobiva kar dve tarči za ceno ene Naslednik slavnih Voyagerjev, sonda New Horizons, po obletu Plutona nadaljuje pot po popolnoma nedotaknjenih prostranstvih Osončja.
29
V ZDA aretirali britanskega raziskovalca, ki je ustavil širjenje virusa WannaCry FBI je aretiral Marcusa Hutchinsa, 23-letnega britanskega varnostnega raziskovalca, ki je ustavil nedavni izbruh računalniškega virusa WannaCry s tem, ko je odkril t. i.
68
Nasa išče "skrbnika galaksije" za varovanje pred NLP-okužbami Ni prvoaprilska šala: Nasa z oglasom na svoji uradni spletni strani išče "varnostnika za planetarno zaščito", ki bi pomagal obvarovati Zemljo pred bakterijami Nezemljanov.
45
Iz človeškega zarodka uspešno odstranili bolezenski gen Ameriški znanstveniki so uspešno spremenili DNK človeškega zarodka. Iz njega so odstranili gen, ki povzroča usodno srčno napako – hipertrofično kardiomiopatijo.
69
Youtube: Umetna inteligenca pri zaznavanju nasilnih vsebin učinkovitejša od ljudi Umetna inteligenca se je pri zaznavanju nasilnih in nezakonitih vsebin na portalu YouTube izkazala za učinkovitejšo od ljudi, zato se v podjetju zdaj osredotočajo na razvoj tovrstne tehnologije.
29

Na testu
link
Na testu: Mobilni telefon kot računalnik s Samsung DeX - obetavno z omejitvami
12
14. avgust 2017 ob 06:32 Največja ovira možnosti, da bi bil mobilni telefon lahko nadomestek za (prenosni) računalnik, je ravno velikost zaslona.
Več novic ...
Izjava dneva
link
Luka Fajs
22. avgust 2017 ob 14:41 Pri nas ni prave podjetniške miselnosti, predvsem v znanstvenih ustanovah. Marsikatere izjemne znanstevne dosežke bi lahko spravili na trg, vendar jih ne.
Več novic ...
Kazalo