Znanost in tehnologija
slice
Potrdili obstoj ledu na polih Meseca
Do zdaj so bili na voljo posredni dokazi, 21. avgust 2018 ob 20:44 Znanstveniki so potrdili, da ima Mesec na obeh polih večje količine vodnega ledu. Zaloge utegnejo biti koristne za napovedane lunarne kolonije. O vodnem ledu na polih Lune se govori že dolgo.
2
 • Potrditev na podlagi starih podatkov sonde Čandrajan 1
 • Kontaktne leče, odvržene v odtok, pristanejo v prehranski verigi
  21
  21. avgust 2018 ob 13:59 Kontaktne leče, ki jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko ali odplaknejo v umivalniku, so velik vir onesnaževanja oceanov z mikroplastiko, opozarjajo raziskovalci.
  Apple iz spletne trgovine na Kitajskem umaknil 25.000 aplikacij
  4
  20. avgust 2018 ob 14:53 Ameriški tehnološki velikan Apple je iz spletne trgovine App Store na Kitajskem umaknil 25.000 aplikacij, ki naj bi omogočale nezakonite igre na srečo.
  EU želi prisiliti tehnološke gigante v brisanje objav s "teroristično vsebino"
  11
  20. avgust 2018 ob 17:52 Bruselj želi v prihodnje prisiliti tehnološka podjetja, kot sta Facebook in Twitter, da identificirajo in izbrišejo objave s teroristično propagando, drugače bodo morala plačati kazen.
  Foto: 15.000 galaksij na eni sami Hubblovi fotografiji
  19
  19. avgust 2018 ob 16:48 Vesoljski teleskop Hubble je v ultravijolični svetlobi posnel eno največjih panoram nastajanja zvezd v zgodnjem vesolju, vse do 11 milijard let v preteklost.
  Pasivno kajenje v otroštvu povečuje možnosti za smrt zaradi pljučne bolezni v odrasli dobi Možnosti, da odrasli nekadilci umrejo za posledicami hude pljučne bolezni, so večje, če so odraščali s starši, ki so kadili, kaže raziskava ameriških znanstvenikov.
  25
  Najbolj vroč plinski velikan izginja s hitrostjo 100.000 ton na sekundo Astronomi so prvič našli železo in titan v ozračju kakega planeta zunaj Osončja, eksoplaneta KELT-9b. Ta je najbolj vroč plinski velikan, ki pa z veliko hitrostjo izhlapeva.
  15
  Že dva meseca ne duha ne sluha od starega Opportunityja Nasin Opportunity je na Marsu že več kot dva meseca popolnoma tiho. Zajel ga je peščeni vihar, ki ustavlja sončno svetlobo in mu posledično prazni baterije. 10.
  15
  Indija želi postati četrta država s človekom v vesolju Indija namerava do leta 2022 v vesolje poslati človeka in tako po ZDA, Rusiji in Kitajski postati četrta država s človeško vesoljsko misijo.
  27
  Odkrili najstarejši okoli 14.400 let star kruh iz časov pred pojavom kmetijstva Na arheološkem najdišču v SV Jordaniji so raziskovalci našli okoli 14.400 let staro ognjišče lovcev in nabiralcev, v katerem so bili tudi ostanki ploščatega zoglenelega kruha.
  30
  Slovenski GenEplanet v približevanju informatizaciji zdravja Slovensko biotehnološko podjetje je od švicarskega sklada JF Investments dobilo investicijo v vrednosti 10 milijonov evrov. Denar bo namenilo razvoju in širjenju na nove trge.
  28
  Proti peklenski vročini Sonca, bližje kot kdaj koli prej, najhitreje v zgodovini Ameriška vesoljska agencija je izstrelila Sončevo sondo Parker, ki bo šla v neposredno bližino Sonca. Podrla bo tudi hitrostni rekord s kar 700.000 kilometri na uro.
  64
  ZDA napovedujejo vojaške sile za "prevlado v vesolju" Podpredsednik ZDA Mike Pence je napovedal ustanovitev vesoljskih sil – šeste veje ameriških oboroženih sil – do leta 2020. Ustanovitev mora odobriti še kongres.
  101
  Prestižno evropsko financiranje dobili trije slovenski raziskovalci Na letošnjem razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Starting Grant 2018 je po 1,4 milijona evrov prestižnega financiranja uspelo pridobiti trem slovenskim raziskovalcem.
  8
  Geni "indonezijskih hobitov" so za vedno izginili Medtem ko v sodobnem človeku še vedno najdemo neandertalske in denisovanske gene, sledi človeka s Floresa znanstvenikom kljub velikim naporom ni uspelo najti. Niti v sodobnih pigmejcih.
  45

  Na testu
  link
  Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
  16
  18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
  Več novic ...
  Izbor
  Izjava dneva
  link
  Marjan Hočevar
  21. avgust 2018 ob 14:34 Desezonizacija pa pomeni, da se Ljubljana ne more več zanašati na turiste, ki gredo na Hrvaško. To je malo boleče in zato se ne govori
  Več novic ...
  Kazalo